May 10, 2016 0 Comments Fakta

Epsomsalt / Magnesiumsulfat

Studier vid Birmingham Universitet visar att vid bad med Epsomsalt höjs magnesiumhalten i kroppen. Magnesium är ett av de första ämnena som försvinner vid bl.a. stress. Just magnesiumsulfat som vid höga doser har en laxerande effekt kan också ges för att få i sig magnesium om lägre doser ges.

As a relaxing Magnesium Bath Soak – Add at least 1 cup of epsom salt to a warm bath and soak for 20 minutes.
Facial Wash- Add a pinch of epsom salt to your usual face cleaner (or to your oil cleansing routine) for a skin exfoliating magnesium boost.

Body Aches- Add 2 cups of epsom salt to a warm bath and soak for at least 20 minutes to help relieve muscle sprains and for a transdermal magnesium boost.

Foot Soak- For a concentrated magnesium boost, add 1 cup of epsom salt to a hot foot soak and soak for 20 minutes

Laxative- For occasional constipation, a teaspoon of epsom salt dissolved in water can help. Check with a doctor first.

Headache relief- There is evidence that soaking in a soothing epsom salt bath may help relieve headache.

Smooth skin- Mix 1/2 cup epsom salt with 1/4 cup olive oil and scrub skin in the shower for healthy and smooth skin.

Itchy Skin or Bug Bites- Dissolve a tablespoon of epsom salt in to 1/2 cup of water and cool. Spritz on itchy skin or apply a wet compress to help relieve itching.

Minor Sunburn Relief- Use the same ratio in the itchy skin relief above and spritz on to minor sunburns to help soothe them.

Help Kids Sleep Better- Add a cup to kids’ bath water before bed to help them sleep peacefully..

Epsomsalt – Det bästa badsaltet
Det är väl härligt med ett varmt bad, speciellt när du jobbat hårt och vädret är regnigt och kylan kryper in i benen. Ett enkelt sätt att göra ditt bad mycket mer hälsosamt är att använda Epsomsalt som badsalt.

Epsomsalt fick sitt namn från staden Epsom i England där det först började utvinnas. Epsomsalt kallas även bittersalt eller magnesiumsulfat. Magnesiumsulfat består som namnet antyder av magnesium och sulfat, båda väldigt viktiga för kroppen och hälsan. Tag en stund och upptäck några av de fantastiska fördelarna med magnesium och Epsomsalt.

Fördelar med magnesium
Magnesium är oumbärligt för vår hälsa, det är den näst vanligaste beståndsdelen i våra celler och den fjärde viktigaste positivt laddade jonen i kroppen. Den hjälper kroppen reglera över 325 olika enzymer och spelar en viktig roll i många kroppsfunktioner så som muskelkontroll, elektriska impulser, energiproduktion och avfallseliminering. Magnesium hjälper också till att producera serotonin, vilket gör oss lugna och glada, samt adenosintrifosfat som ger oss energi och uthållighet. Det hjälper också mot irritabilitet och stress då det minskar adrenalinets effekt, sänker blodtrycket, förbättrar sömn och koncentration och hjälper muskler och nerver fungera som de ska. Den kan till och med lindra eller hjälpa mot diabetes! En fantastisk mineral minsann!

Tyvärr lider de flesta idag av magnesiumbrist på grund av urlakad mat, att magnesium är väldigt svårupptaget för mag-tarmkanalen, samt att vissa mediciner kan försvåra upptaget ytterligare. En annan anledning är att magnesium lever i ett komplicerat förhållande med kalcium. Det behövs magnesium för att ta upp kalcium, fast kalcium minskar samtidigt magnesiumnivåerna. Så äter man kalcium utan att balansera med magnesium så slutar det ironiskt nog med att man dränerar sig på kalcium. Magnesiumbrist kan enligt National Academy of Sciences i USA leda till hjärtsjukdomar, stroke, benskörhet, ledinflammation och -smärta, matsmältningsproblem, stress-relaterade sjukdomar, kronisk utmattning mer mera.

Sulfat är också bra
Sulfatet i Epsomsalt spelar en viktig roll i uppbyggandet av hjärnan, lederna och insidan av mag-tarmkanalen. De stimulerar också bukspottkörteln att generera matsmältnings-enzymer. Detta hjälper såklart upptaget av näringsämnen vilket i sin tur ger bättre hälsa.

Bästa sättet att ta upp magnesium – huden
Tag ett bad med magnesiumsulfat 3 gånger i veckan.

Vi förstår varför magnesium är så bra att ha, fast om det är så svårupptagligt, hur ska man få i sig det? Jo, genom kroppens största organ – huden!

Huden har en fantastik förmåga att suga upp saker, vilket är grundidén med alla sorters hudkrämer och grötomslag, så bästa sättet att få i sig nog med magnesium är att ta ett gott varmt bad tre gånger i veckan och använda 2-4 deciliter Epsomsalt som badsalt. Sulfaterna i magnesiumsulfat hjälper till att få ur avfall och toxiner ur cellerna, lindrar muskelsmärta och hjälper kroppen eliminera toxiner. När du lägger dig i vattnet så startar en process som kallas omvänd osmos som faktiskt drar ut avfall ur din kropp samtidigt som magnesiumet sugs in. Du bör ligga runt 20-30 minuter.

Andra användningsområden för Epsomsalt
Att doppa hela kroppen i ett varmt bad med Epsomsalt är fantastiskt bra för allmänhälsan, men Epsomsalt kan också användas mer lokalt. Här är några huskurer som använder Epsomsalt.

Förstoppning
Flera studier har visat att Epsomsalt kan användas mot förstoppning genom att man tar en halv tesked Epsomsalt och löser upp i ett glas vatten eller juice. Se upp, för det kallas inte bittervatten för inget… Magnesiumet har en milt laxerande verkan inom 5–10 minuter. 4 Men jag måste varna att du bör inte ta några laxermedel om du inte vet vad du sysslar med. Fråga din läkare om du är osäker.

Epsomsalt/Glaubersalt / Magnesiumsulfat
Glaubersalt är ett välbeprövat laxermedel med gamla anor. Kroppen samlar med tiden på sig slaggprodukter i tunntarmen. Detta medför att kroppens upptagningsförmåga försämras avsevärt. Glaubersalt är ett naturligt laxermedel som både har en utrensande och renande effekt. En kur glaubersalt kan öka en kraftig igenslaggad tunntarms upptagningsförmåga med närmare 40%.

De flesta människor bör åtminstone en gång om året rensa tunntarmen på slaggprodukter. Det är även en god idé att inleda en faste- eller reningsperiod med en kur glaubersalt. Avsätt en dag för detta som inte är uppfylld av för mycket arbete och förpliktelser.

Glaubersalt ska ej ges till barn eller till personer med svagt hjärta och ett högt blodtryck. Produkten skall ej användas av gravida.

Dosering:
En tesked löses upp i ljummet vatten. Intages på morgonen på fastande mage. Efter ca 30-40 minuter börjar magen att arbeta och tarmtömningen inleds. Därpå intages under dagen 2–3 liter vatten. Mot kvällen kan man börja inta lättare föda.

Epsom-fotbad
Häll en kvarts deciliter Epsomsalt i ett kärl med hett vatten. Kärlet ska såklart vara stort nog för fötterna, och vattnet ska vara så hett som du klarar. Detta lindrar smärta i fötterna, tar bort dålig lukt och gör huden mjukare. Det kan också dra ut överflödig vätska om du har ödem. Också bra mot blåsor, förhårdnader och liktornar.

Mjäll?
Luta huvudet bakåt och doppa det i vattnet när du tar dig ett Epsomsalt-bad så hjälper det mot mjäll också.

Vrickningar och blåmärken
Ett Epsomsalt-bad kan hjälpa mot vrickningar, svullnader och blåmärken.

Ta bort flisor
Om du har en flisa kan du låta den drabbade kroppsdelen ligga i ett Epsomsalt-bad så ska det dra ut flisan.

Klåda
Eksem, myggbett eller annan klåda kan hjälpas med Epsomsalt. Du kan blanda 2 matskedar magnesiumsulfat i varmt vatten och badda på med en bit bomull.

Rengöra ansiktet
Epsomsalt kan användas för att rengöra ansiktet. Blanda den i din vanliga rengöringskräm eller tag helt enkelt lite salt i händerna och skrubba ansiktet. Saltet exfolierar huden och sugs samtidigt in so ovan nämnt. Skölj av med kallt vatten.

Ansiktsmask
För normal till fet hy: Blanda 1 msk cognac, 1 ägg, 0,5 dl mjölkpulver, saften från en citron och en halv tesked epsomsalt. För normal till torr hy: Blanda en halvdeciliter rivna morötter, 1.5 teskedar majonnäs och en halv tesked epsomsalt.

Mer volym i håret?
Ta lika delar epsomsalt och inpackning och värm upp under omröring i en kastrull. Arbeta in i håret och lämna i 20 minuter innan du sköljer ut. Detta ska tydligen ge mer volym.

Tags: epsomsalt,

Related Articles

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
Website: (Site url with http://)
* Comment:
Type Code
 • delivery-icon

  Fraktfritt + Present

  Order minst 500 kr är fraktfri + en gratis sprayflaska silvervatten.

 • discount-icon

  Veckans Deal

  Varje vecka får du 30–50% rabatt på 1–2 artiklar

 • refund-icon

  Nöjd-kund-garanti

  60 dagars returrätt, även för delvis använd vara

 • contact-icon

  Snabba leveranser

  Beställ före kl 15 för leverans samma dag! (Fredag kl 13)